Verwijder voorzichtig een aantal mooie bladeren van de witte kool (probeer daarbij de bladeren heel te houden). Je moet tenminste 2-3 lagen ermee kunnen maken. Breng een ruime pan met water aan de kook en kook/blancheer de bladeren circa 2 minuten. Laat daarna uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper de ui. Snijd de overgebleven kool klein (gebruik zoveel je lekker lijkt). Veeg de portabella's schoon en snijd in plakken.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui en portabella 5 minuten. Voeg de kleingesneden kool en tomatenstukjes toe en bak nog eens 5 minuten. Roer dan de crème fraîche erdoor, proef en breng op smaak met zout, peper, kerriepoeder en Italiaanse kruiden.
Bouw de lasagne in een overschaal op door de saus en geblancheerde koolbladeren af te wisselen. Begin met een laagje saus. Ga zo door totdat alle ingrediënten zijn verwerkt.
Plaats de lasagne voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIPHet is ook erg lekker om wat geraspte kaas over de lasagne te strooien.
II
Witte kool is stevig, rond en heeft gesloten bladeren. Witte kool wordt gebruikt om zuurkool van te maken maar is zelf ook heel smakelijk om te eten. Vanwege de neutrale smaak kun je eindeloos variëren. Zoals in dit recept waar het de lasagnebladen vervangt. Dit gerecht is een koolhydraatarme en verrassende variant op de gebruikelijke lasagne.