Kurkuma-bonenballetjes in tomatensaus met fonio

654 kcal
270 g groente

Fonio is een oeroud graan uit Afrika en wordt ook wel de nieuwe quinoa genoemd. De kurkuma-bonenballetjes komen uit prachtige kookboek 'Every day vegan, budget friendly' van de charmante Lenna Omrani. In dit boek presenteert zij hoe makkelijk én hoe lekker je voor een klein budget vegan kan koken. Fotocredits: Mitchel van Voorbergen

Kurkuma-bonenballetjes

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 100 g Fonio Herkomst: Do-it
  • 2 st Ui Herkomst: TVA Organics
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Proaco
  • 200 g Champignons Herkomst: paddenstoelenrijk
  • 200 g Witte bonen Herkomst: La Bio Idea
  • 1 tl Kurkuma (verse) Herkomst: Befair
  • 1 st Woudbol Herkomst: Van Der Westen
  • 70 g Tomatenpuree Herkomst: La bio idea
  • 300 g Trostomaten Herkomst: Organic Brothers
  • 0.5 st Verse peterselie Herkomst: Herbio
Zelf toevoegen
  • 3 el Olie
  • 2 tl Italiaanse kruiden

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Zorg dat de oven goed heet is. Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook en kook de fonio 5 minuten. Laat goed uitlekken in een zeef en zet nog tenminste 5 minuten afgedekt opzij. Besprenkel met olie en roer daarna los met een vork.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit olie in een bakpan en fruit de helft van de ui en knoflook 3 minuten (de rest leg je opzij voor later). Veeg de champignons schoon, snijd in partjes en bak een paar minuten mee.
  3. Spoel de bonen in een zeef onder de kraan. Schil en rasp de kurkuma. Snijd het brood klein. Doe de bonen, het brood, kurkuma en de champignons in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper en mix tot een stevige massa. Is het te plakkerig? Voeg dan wat bloem toe en mix het tot de gewenste structuur. Draai van het mengsel kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en bak in 20-25 minuten gaar.
  4. Verhit olie in de hapjespan op een middelhoog vuur en bak de overgebleven ui en knoflook 3 minuten. Bak de tomatenpuree mee en breng op smaak met Italiaanse kruiden, zout en (chili)peper. Snijd de tomaat heel klein en bak mee. Breng de saus aan de kook en laat afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
  5. Haal de balletjes uit de oven. Schep de tomatensaus in een schaal en leg hier de balletjes in. Garneer met peterselie en serveer de fonio erbij.
TIP
Je kunt de balletjes ook maken zonder de champignons en deze in de saus serveren. In het boek worden de balletjes zonder de fonio geserveerd, dat kan ook!
3,4
Gemiddelde van 25 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -27%
vegetablecounter
Groente + 114%
vita-score
Vitaliteit + 24%
co2-reduction-score
CO2 eq -60%
water-reduction-score
Water -56%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
LactosevrijVariatieVegetarischVegan9 maanden

Voedingswaarden

Per portie
Energie654 kcal
Koolhydraten82 g
Suiker10 g
Vet28 g
Verzadigd vet4 g
Eiwit17 g
Vezels16 g
Zout0.9 g
Allergenen informatie
Tarwe
Gluten
Peulvruchten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten