Snijd de prei in ringen en spoel in een zeef onder de kraan. Veeg de champignons schoon en snijd in vieren.
Doe de bruine bonen met het vocht in een ruime pan en verwarm ze op een laag vuur, maar laat ze niet koken. Giet daarna af.
Verhit een droge bakpan en bak het ontbijtspek krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit olie in dezelfde bakpan en bak de prei en champignons 5 minuten. Breng op smaak met chilivlokken en peper.
Serveer de bruine bonen, prei en champignons bij de spek en maak af met de piccalilly.
TIPAugurken en zilveruitjes zijn ook een goede toevoeging bij Captains dinner.
II
Vroeger was er weinig vers eten aan boord van een schip. De maaltijd bestond daarom vaak uit bonen, omdat die voedzaam en lang houdbaar waren. De kapitein had het iets luxer. Hij vulde de bonenmaaltijd aan met van huis meegenomen gezouten vlees en tafelzuur zoals augurken, zilveruitjes en piccalilly. In dit recept komt er geen gezouten vlees bij, maar gebakken spek en saucijzen. Bij een Captain’s dinner is het leuk om alle ingrediënten in aparte bakjes op tafel te serveren en op te scheppen wat je lekker vindt… en zoveel je wilt!