Breng een grote pan met water aan de kook. Schil de knolselderij, halveer deze en snijd in hele dunne plakjes. Schil ook de aardappels en snijd in dunne plakjes. Kook de knolselderij en aardappels voor 10 minuten voor. Pel de knoflook en pers erbovenuit. Giet daarna het water af.
Verhit bakolie in een koekenpan en bak het vegan gehakt rul. Breng op smaak met (chili)peper.
Vet een ovenschaal in en verspreid het vegan gehakt over de bodem. Leg dan de aardappel- en knolselderijplakjes in de ovenschaal (dat kan netjes dakpansgewijs, maar het mag ook rommelig) en breng op smaak met nootmuskaat en peper.
Strooi de vegan kaas erover en bak de gratin in 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIPHet is ook erg lekker om nog meer groenten in de gratin te verwerken, zoals plakjes courgette of verse spinazie.
II
Vandaag een hoofdrol voor knolselderij in deze gratin. Knolselderij is een goede vervanger voor aardappels. De knol is voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappels en heeft diverse gezonde eigenschappen. Zo bevat knolselderij veel magnesium, calcium en kalium. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed, calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken en kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Verder is knolselderij vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren.