Breng een grote pan met water aan de kook. Verwijder het loof, schil de knolselderij, halveer deze en snijd in hele dunne plakjes. Was of schil ook de aardappels en snijd in dunne plakjes. Kook de groenten 10-15 minuten voor. Giet daarna het water af.
Klop de creme fraîche los met de geraspte kaas en een klein scheutje kookvocht. Pel de knoflook en pers het erbovenuit. Breng verder op smaak met nootmuskaat.
Leg de aardappel- en knolselderijplakjes in een ovenschaal (dat kan netjes dakpansgewijs, maar het mag ook rommelig) en breng op smaak met peper.
Schenk het romige kaasmengsel over de aardappels en knolselderij en schud de schaal heen en weer. Bak het gerecht in 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Pel en snijd de ui in halve ringen. Verwarm ondertussen olie in een bakpan en bak de varkensfilet met de ui bruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper en serveer de knolselderij gratin ernaast.
TIPHet loof van een biologische knolselderij kun je prima eten. Snijd klein, bak het kort op en verwerk het door je gratin (of serveer ernaast).
II
Vandaag een hoofdrol voor knolselderij in deze gratin. Knolselderij is een goede vervanger voor aardappels. De knol is voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappels en heeft diverse gezonde eigenschappen. Zo bevat knolselderij veel magnesium, calcium en kalium. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed, calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken en kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Verder is knolselderij vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren.