Knolselderij gratin

Knolselderij gratin met blauwschimmelkaas peer en walnoten

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Variatie, Vegetarisch, Glutenvrij

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 2 st Knoflookteen
  • 400 g PastinaakHerkomst: de eerste
  • 25 g WalnotenHerkomst: ekomenu maatwerk 50 g oud
  • 100 ml SlagroomHerkomst: Weerribben
  • 0.5 st KnolselderijHerkomst: In de Wind
  • 100 g Blauwschimmelkaas - oudHerkomst: bastiaansen koe
  • 0.5 st Groentebouillontablet (GV)

Zelf toevoegen

  • el Nootmuskaat
  • 75 ml Water
  • snufje Peper

Meet hoe goed je eet

Voorbereiding (40 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Schil de knolselderij, halveer deze en snijd in hele dunne plakjes. Schil ook de pastinaak en snijd in dunne plakjes. Kook de groenten 5 minuten voor. Giet daarna het water af.
  3. Pel en pers de knoflook. Los het groentebouillontablet op in lauw water (75 ml voor 2 personen en 150 ml voor 4 personen). Snijd de blauwschimmelkaas klein. Roer de groentebouillon, kaas, slagroom, geperste knoflook, nootmuskaat en peper goed door elkaar.
  4. Was de peer en snijd in dunne plakjes. Leg de plakjes peer, knolselderij en pastinaak in een ovenschaal (dat kan netjes dakpansgewijs, maar hoeft niet) en schenk het kaasmengsel erover. Bak de gratin in 20-25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven, zet eventueel de laatste minuut de ovengrilstand aan.
  5. Heb je een glutenallergie? Spoel de noten af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Hak de walnoten klein en rooster ze kort in een droge koekenpan. Garneer de knolselderij gratin ermee en serveer.
TIPOok erg lekker met verse bieslook.

II

Vandaag een hoofdrol voor knolselderij in deze gratin. Knolselderij is een goede vervanger voor aardappels. De knol is voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappels en heeft diverse gezonde eigenschappen. Zo bevat knolselderij veel magnesium, calcium en kalium. Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed, calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken en kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Verder is knolselderij vocht afdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren.

Voedingswaarden

(Per portie)

Allergenen informatie