Pel en snipper de ui. Was de spinazie in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken. Snijd vervolgens kleiner. Was de courgette en schaaf in lange dunne linten. Gebruik bijvoorbeeld een kaasschaaf, mandoline of spiraalsnijder.
Verwarm olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten. Roer de crème fraîche erdoor. Voeg daarna de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Laat heel zachtjes pruttelen.
Verwarm de roomboter in een grote bakpan en roerbak de courgettelinten kort op een hoog vuur totdat de courgette vocht afgeeft en beetgaar is. Bak niet te lang, want het is lekker als de courgette nog een ‘bite’ heeft. Voeg de spinazie toe en roerbak kort met de courgette mee zodat de spinazie een beetje slinkt. Breng op smaak met tijm, zout en peper.
Serveer de spinazie - courgetti met een flinke schep romige kaassaus en strooi de zadenmix eroverheen.
TIPWeinig tijd? Je kunt de dungesneden courgettelinten ook rauw serveren.
II
Courgette heeft een neutrale smaak en is daarom een allemansvriend. Biologische courgette is vanwege de langzame groei - niet opgejaagd door kunstmest - langer houdbaar dan een gangbare variant. Het woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent.
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.