Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de broccoli en snijd in stukken (ook de stronk). Maal in de keukenmachine of rasp/snijd heel fijn. Verhit een grote pan met een klein laagje water, doe de broccolikorrels in een zeef of vergiet en stoom circa 5 minuten boven het kokende water. Doe de rasp daarna in een schone theedoek en wring goed uit. Meng de broccolirasp in een kom met het ei en de helft van de geraspte kaas.
Spreid het plakkerige broccolimengsel uit over de bakplaat en druk goed aan. Zorg ervoor dat de broccolibodem dun is, zodat deze goed kan garen in de oven. Bak de bodem 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Pel de ui en snijd de helft in dunne ringen en de andere helft snipper je klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de gesnipperde ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Bak de tomatenpuree, Italiaanse kruiden en een scheutje water 2-3 minuten mee.
Was de cherrytomaatjes en snijd doormidden of in vieren. Bestrijk de voorgebakken broccolibodem met de tomatenpuree. Beleg vervolgens met de uienringen, cherrytomaatjes en overgebleven kaas. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, olijfolie, zout en peper.
Bak de broccolipizza nog 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan. Garneer daarna met de basilicum.
TIPJe kunt deze broccoli pizza ook met andere toppings beleggen. Denk eens aan champignons, spinazie of fetakaas.
II
KETOGEEN. Vandaag een lekkere en gezonde pizza op het menu. De pizza bodem maken we niet van deeg, maar van broccoli en kaas. We beleggen de pizzabodem met tomaat, ui en verse basilicum. Het gerecht duurt wat langer dan gebruikelijk, maar als de pizza in de oven staat heb jij je handen vrij om wat anders te doen. En het is zeker de moeite waard!
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.