Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aubergine, snijd klein en kook afgedekt in 10 minuten zacht en gaar. Giet het water af en laat heel goed uitlekken (of druk het vocht eruit in een zeef).
Was de broccoli en snijd klein. Pel de ui en snijd in partjes. Verwijder het groene blad van de prei. Halveer de stengel en snijd in stukken van 5 cm. Was grondig onder de kraan en laat goed uitlekken. Spreid alles uit over de baklaat en besprenkel de groenten met olijfolie. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper en rooster 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
Pureer de uitgelekte aubergine en geraspte kaas met een staafmixer tot een mousse. Pers de knoflook erbovenuit en roer de slagroom erdoor. Vet per persoon een ovenschaaltje in voor de soufflé, of gebruik één grote ovenschaal.
Schenk de aubergine mousse in de ovenschaaltjes en bak circa 20 minuten in de voorverwarmde oven bij de groenten (heb je een grote ovenschaal, dan duurt het iets langer). Als het goed is, rijst de soufflé heel mooi.
Splits intussen de eieren en klop de eidooiers door de lauwwarme aubergine mousse. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten met een snuf zout stijf in een vetvrije kom en spatel voorzichtig door de aubergine mousse.
Serveer de aubergine soufflé met de geroosterde groenten ernaast.
TIPHeb je nog soufflé's over, dan zijn ze de volgende dag ook heerlijk voor bij de lunch.
II
Vandaag maken we een feestelijke soufflé van aubergine. Een soufflé is een ovengerecht uit de Franse keuken en bestaat onder andere uit luchtig geklopt eiwit. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt. Maak tijdens het bakken de oven niet open, want dan kan de soufflé inzakken. Let op: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek.
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.