Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de aardperen en schil grof met een dunschiller (het is juist lekker als je wat van de schil laat zitten). Schil de wortelpeterselie. Snijd de groenten klein en meng in een kom met de olijfolie. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout en peper. Spreid uit over de bakplat en rooster de groenten 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrilstand aan.
Snijd intussen de rode bietjes in partjes. Schep om met olijfolie, (balsamico)azijn, peper en zout. Leg de bietjes op bakplaat erbij en rooster 10 minuten. Houd de bietjes gescheiden van de rest, anders kleuren de wortelpeterselie en aardperen roze.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Dep de kabeljauw droog met keukenpapier, besmeer met mosterd en breng op smaak met zout en peper. Verhit olie in een bakpan en bak vervolgens de kabeljauw met de uien in ongeveer 5 minuten gaar.
Serveer de geroosterde groenten met de gebakken kabeljauw.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Dan kun je de groenten ook klein snijden en bakken in een pan (houd de rode biet wel apart).
II
Vandaag een recept met 2 niet-alledaagse groenten: aardpeer en wortelpeterselie. Aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd. Deze grillige knol is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1. Ook bevat het inuline, wat een positieve werking heeft op de darmflora. De inuline wordt door de aardperen langzaam omgezet in fructose. Daardoor zijn verse aardperen wat minder zoet dan oudere aardperen.