Verwarm de oven voor op 220 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet een ovenschaal in (of gebruik meerdere kleine ovenschaaltjes) voor de soufflé.
Doe de pompoen in een schaal en meng met olijfolie. Spreid uit over de bakplaat en rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.
Pel de ui en snijd in partjes. Was de palmkool, dep droog en snijd in grove stukken. Hussel palmkool en ui in de kom met olijfolie. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en (chili)peper. Zet opzij.
Verwarm intussen een steelpan en smelt de boter. Voeg al roerend het meel toe en bak 3 minuten op een laag vuur (dit is een roux). Voeg beetje bij beetje en al roerend de melk toe tot een gladde saus. Roer de kaas erdoor en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur.
Splits de eieren. Roer de dooiers een voor een door de lauwwarme kaassaus. Doe de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom en klop het stijf. Breng op smaak met nootmuskaat. Spatel voorzichtig door de kaassaus en giet alles in de ovenschaal.
Zet de soufflé in de oven en leg de palmkool bij de pompoen op de bakplaat. Bak nog 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
TIPDe soufflé is ook erg lekker met verse bieslook of petereselie.
II
Vandaag maken we een feestelijke soufflé. Een soufflé is een ovengerecht uit de Franse keuken en bestaat onder andere uit luchtig geklopt eiwit. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt. Maak tijdens het bakken de oven niet open, want dan kan de soufflé inzakken.