Breng een pan met water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel en snipper de knoflook. Snijd de rode peper heel klein. Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool, halveer de kool en snijd of schaaf in flinterdunne reepjes.
Verhit olie in een bakpan en fruit de ui, knoflook en rode peper 1 minuut. Doe de witte kool erbij en roerbak 5 minuten op een hoog vuur.
Meng de massala kruiden met olie en zout tot een papje en voeg toe aan de pan. Temper het vuur en bak nog 5 minuten. Schep dan de rijst erdoor en bak mee.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes van 2 cm lang. Verhit olie in een bakpan en roerbak de paprika samen met de pulled seitan in 5 minuten knapperig bruin. Schep de pulled seitan op de rijst-groenteschotel.
TIPGarneer met wat grof gehakte pinda's of krokant gebakken uitjes.
II
Seitan is een voedzame lekkernij op basis van tarwegluten en bomvol eiwitten. Het leent zich voor een breed scala aan gerechten door haar malse ‘vleesachtige’ structuur. Chinese Boeddhisten aten het 1000 jaar geleden al, maar in Europa is het relatief onbekend gebleven. Daar brengen wij graag verandering in! De seitan van vandaag heeft een ‘pulled’ structuur waardoor het een super bite heeft.
'In samenwerking met Lisa Steltenpool'