Breng een ruime pan met water aan de kook. Schil de pastinaak en wortel en snijd in gelijke stukken. Pel de ui en snijd in halve ringen.
Kook de pastinaak, wortel en ui in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af.
Verhit intussen olie in een bakpan en bak de venkelworst in 10 minuten rondom bruin en gaar.
Stamp de groenten tot een hutspot. Voeg eventueel wat kookvocht en een klontje boter toe en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de hutspot met de venkelworst en een schep piccalilly.
TIPMeng de piccalilly met wat mayonaise. Hierdoor krijg je een romige picalillymayonaise voor bij de venkelworstjes.
II
‘De Spanjaarden zijn gevlucht! Ik kan het niet geloven, dat ga ik eens uitzoeken’. Misschien heeft de kleine Cornelis Joppensz dit gedacht toen hij in 1574 naar de Lammenschans sloop. Hij trof daar een verlaten tafereel aan. Er stond alleen nog een klaargemaakte maaltijd op het vuur. In de pot zat een maaltijd van wortels, uien, vlees en pastinaak. Later zijn we dit hutspot gaan noemen en wordt deze maaltijd traditioneel gegeten tijdens het Leids ontzet. Vandaag eten we de hutspot met venkelworstjes.