Pel de ui en snijd in halve ringen. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Was de palmkool onder de kraan. Verwijder eventueel de harde stelen en snijd in smalle reepjes. Bereid de bouillon.
Verhit olie in een ruime soeppan en fruit de ui 2 minuten. Bak de prei en de palmkool mee op een hoog vuur.
Spoel de parelgerst in een zeef onder de kraan. Schenk de bouillon in de soeppan, voeg de parelgerst toe aan laat 15-20 minuten zachtjes koken op een laag vuur tot de parelgerst gaar is. Breng de soep op smaak met (rode wijn)azijn, zout en peper.
Breng het kipgehakt op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden) en rol kleine gehaktballetjes ervan met je handen. Laat de gehaktballetjes garen in de soep.
TIPDe harde nerven van de palmkool kun je kleinsnijden en meebakken met de ui. Het is ook leuk om palmkool chips te maken in de oven.
II
Palmkool, cavolo nero of zwarte kool is een heerlijke wintergroente. Omdat het een wintervaste kool is, is palmkool te koop van het vroege begin van de herfst tot ver in de lente. De naam ‘palmkool’ is te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren, net als een palmboom. Deze vergeten groente wordt nu langzamerhand weer populair, en terecht! Onze biologische palmkool wordt geleverd door 'De Waog' in het Limburgse Neer.