Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verwarm het water en los het groentebouillontablet hierin op.
Spoel de volkoren basmatirijst in een zeef goed af onder de kraan. Breng water aan de kook en kook de rijst in 12 minuten gaar. Giet vervolgens af en zet afgedekt opzij.
Was intussen de venkel, verwijder de stelen en venkelgroen en snijd in dunne plakjes (bewaar eventueel wat venkelgroen voor garnering). Schil de wortels en snijd in dunne plakjes. Leg de heekfilet samen met de wortels en venkel in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie extra vierge en breng op smaak met peper.
Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven en bak in 15 minuten gaar.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Was de waterkers, verwijder eventuele harde steeltjes en snijd klein. Verwarm in een steelpan roomboter en bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de groentebouillon toe en kook een paar minuten. Haal de pan van het vuur wanneer het vocht vrijwel verdampt is en de ui zacht is. Pureer dit samen met de waterkers en crème fraîche tot een gladde saus. Voeg eventueel een scheutje water toe. Breng op smaak met peper.
Serveer de heekfilet met de waterkerssaus op warme borden. Schep de volkoren basmatirijst, wortels en venkel ernaast. Garneer met wat venkelgroen of waterkers.
TIPOok lekker om te garneren met verse peterselie.
II
Vandaag staat er heekfilet op het menu. Heek is een witvis die in Nederland nog niet zo populair is maar vooral in Zuid-Europa wordt gegeten. Vis bevat veel eiwitten en levert een goede bron van vitamine B12 en de mineralen fosfor en seleen. De heekfilet combineren we vandaag met een heerlijke waterkerssaus, wortel en venkel.