Pel en snipper de ui en knoflook. Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd klein. Verhit olie in een ruime bakpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak op een middelhoog vuur.
Was intussen de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Was de courgette en schaaf lange linten ervan met een dunschiller, kaasschaaf of spiraalsnijder. Doe alles in de pan en roerbak tot de groenten slinkt.
Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en voeg toe aan de pan. Breng alles op smaak met de Mexicaanse kruiden, zout en peper.
Zodra de groenten zijn geslonken, maak je met een lepel kuiltjes. Breek boven ieder kuiltje een eitje. Probeer daarbij de dooier zoveel mogelijk heel te houden. Voeg zout en peper toe naar smaak. Doe een deksel op de bakpan en laat het 8-10 minuten op een laag vuur pruttelen, totdat de eieren gestold zijn.
Rooster de pijnboompitten in een droge bakpan. Besprenkel de shakshuka voor het serveren met olijfolie en strooi de pijnboompitten erover.
TIPOok lekker met verse kruiden zoals peterselie of basilicum.
II
Je komt dit - van oorsprong Israëlische - gerecht de laatste tijd in veel varianten tegen. In het Midden-Oosten wordt shakshuka niet alleen gegeten als avondmaaltijd, maar ook als ontbijt of lunch. De basis is een tomatensaus met groenten en gepocheerde eieren. Simpel, lekker en gezond. Vandaag maken we een variant met allemaal groene groenten.