Was de courgette en snijd klein (of rasp grof). Was de broccoli en snijd in kleine roosjes. Snijd de stronk in kleine blokjes.
Verhit olie in een bakpan en roerbak de broccoli 6 minuten. Voeg de courgette toe en bak 3 minuten mee.
Spoel de doperwten in een zeef onder de kraan. Snijd de schouderham in smalle repen. Schep de doperwten en ham door het broccoli-courgettemengsel.
Klop de eieren los en roer de zure room door het eimengsel. Breng op smaak met zout en peper. Doe de groenten in een ingevette ovenschaal. Giet het ei-roommengsel erover en schud de schaal zodat het zich goed verspreidt. Bak de frittata bovenin de oven gedurende 10-15 minuten. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Bak de frittata dan (afgedekt) in een pan op een middelhoog vuur. Ook erg lekker met verse kervel, tuinkers of peterselie.
II
KOOLHYDRAATBEWUST. Een frittata is van oorsprong een Italiaans gerecht. Door etensrestjes van de vorige dag met ei te mengen en op te bakken, konden de Italianen hun restjes prima wegwerken. Een frittata kun je met allerlei ingrediënten maken en is dus ideaal om voedselverspilling tegen te gaan. Vandaag maken we een groene frittata met courgette, broccoli en doperwten.