Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Was de aardappels en snijd in stukken. Verhit bakolie in een kookpan en fruit de ui en knoflook kort. Voeg vervolgens de aardappels en water toe. Laat circa 15 minuten koken totdat de aardappels gaar zijn. Giet vervolgens af en vang wat kookvocht op. Pureer de aardappels, voeg wat kookvocht toe totdat het een gladde puree wordt. Kruid met nootmuskaat, zeezout en peper van de molen.
Snijd de waterkers grof, maar houd enkele takjes apart. Bak het kalfsgehakt gaar en kruid met gehaktkruiden. Meng het kalfsgehakt met de aardappelpuree en de grof gesneden waterkers.
Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen en snijd in kwartjes. Hak de walnoten grof. Heb je een glutenallergie? Spoel de noten dan eerst af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Verhit roomboter in een pan en wok de spruitjes krokant gaar. Kruid met nootmuskaat, zeezout en peper van de molen. Roer de walnoten door de spruitjes.
Pel en snipper de sjalot. Snijd de bietjes in stukken. Pureer de bietjes en sjalot met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zeezout en peper van de molen.
Verdeel de aardappelpuree over de borden, serveer met de gewokte spruitjes en garneer met de overgebleven waterkers. Giet de bietensaus rondom.
TIPAls je aardappelpuree maakt is het erg lekker om een laurierblad met de aardappels mee te koken.
II
Het boek 'De Grote Groente Bijbel' van Frank Fol draait erom dat lokale producten het lekkerst zijn. Het boek ‘De Grote Groente Bijbel’ van Frank Fol draait erom dat lokale producten het lekkerst zijn. Daarom gebruiken we ‘Love Beets’ uit Flevoland (NL). Deze bietjes worden zonder chemische hulpmiddelen en kunstmest geteeld. De schillen en andere bijproducten van de bieten worden gebruikt als veevoer, zo wordt er niks van de heerlijke bieten verspilt.