Geroosterde spitskool met mosterd-kaas gratin

Geroosterde spitskool met mosterd-kaas gratin tomaatjes en aardappels

| 763 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Vegetarisch, 9 maanden, Variatie, Glutenvrij, Gezin, Lactosevrij, Seizoen
Mosterd
Melk
Noten

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 25 g ZadenmixHerkomst: ekomenu maatwerk 50 g
  • 500 g Aardappels, vastHerkomst: waog
  • 75 g Geraspte kaas
  • 250 g CherrytomaatjesHerkomst: balcon de nijar
  • 2 el TijmHerkomst: het blauwe huis
  • 2 st Knoflookteen
  • 2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
  • 1 st SpitskoolHerkomst: Organicox

Zelf toevoegen

  • 1 el Citroensap (of azijn)
  • 2 el Olijfolie
  • snufje Zout en peper
  • 1 el Mosterd

Meet hoe goed je eet

vita-scoreVitaliteit83 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq3.063 g
water-reduction-scoreWater97,6 l

Voorbereiding (35 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was de aardappels en snijd in partjes. Kook circa 5-8 minuten, giet daarna het water af en laat uitdampen.
  2. Snijd intussen de spitskool in de lengte in 6 parten, of snijd de parten nog een keer in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd in halve ringen. Was de cherrytomaatjes en snijd doormidden.
  3. Voor de dressing meng je mosterd, olijfolie en citroensap (of azijn) in een kom. Pel de knoflook en pers erboven uit.
  4. Spreid de spitskool, voorgekookte aardappels, cherrytomaatjes en ui uit over de bakplaat en besprenkel met de dressing. Strooi de tijm en geraspte kaas erover en rooster in 20 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  5. Strooi vlak voor het serveren de zadenmix over het gerecht. Heb je een glutenallergie? Spoel de zadenmix dan eerst goed af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen.
TIPHeb je nog spitskool over? Maak een heerlijke koolsalade door de spitskool in fijne plakjes te snijden en aan te maken met olie, zout, peper en azijn. Maak de koolsalade af met bijvoorbeeld geraspte wortels en rozijnen.

II

Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere koolsoorten. Door de fijne bladeren heeft spitskool minder tijd nodig om te garen. De groente kun je op veel verschillende manieren bereiden. Vaak wordt deze kool gebakken, maar vandaag gaan we de spitskool - op een wat minder gebruikelijke manier - in de oven roosteren.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie763 kcal
Koolhydraten71 g
Suiker22 g
Vet37 g
Verzadigd vet11 g
Eiwit28 g
Vezels16 g
Zout1 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Mosterd
Melk
Noten