Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Pel en snipper de ui en knoflook. Schrap of schil de regenboogpeen en snijd in dunne plakjes. Ris de rozemarijn van de takjes en hak de naaldjes fijn. Doe alles in een kom en hussel met olie, zout en peper. Spreid uit over de bakplaat en rooster in 25 minuten gaar.
Verwarm olie in een bakpan, kruid de bavette met zout en peper en bak aan op een hoog vuur. Per kant maximaal 2 minuten. Temper dan het vuur, voeg de boter toe en gaar afgedekt nog circa 5 minuten (afhankelijk van de dikte). Houd het vlees goed in de gaten, het is lekker als het nog een beetje rosé is vanbinnen. Laat het vlees daarna afgedekt 5 minuten rusten.
Breng water (of bouillon) aan de kook voor de volkoren couscous. Doe de couscous in een kom en giet het kokend water erover totdat de couscous net onder water staat. Na 5 minuten afdekken is de couscous mooi droog en rul.
Snijd het vlees in zeer dunne plakken en verdeel het over de borden. Serveer de couscous en de geroosterde groenten erbij.
TIPDe couscous is ook lekker met citroensap en verse peterselie.
II
Deze week hebben we een lekker gerecht met regenboogpeen op het menu. Iedereen kent de oranje gekleurde wortels, maar wist je dat de wortels vroeger wit, geel of paars waren? Ter ere van het koninklijk huis werden er destijds oranje wortels op de markt gebracht. Sindsdien zijn de andere gekleurde penen een beetje in de vergetelheid geraakt. Jammer toch!