Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de gele bietjes en snijd in dunne plakjes. Pel de ui en snijd in partjes. Verwijder de bladeren van de romanesco en snijd in dunne plakken of roosjes. Schil (of was) de zoete bataat en snijd in dunne plakjes of frieten.
Doe de biet, zoete bataat en ui in een kom en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met zout en (chili)peper en hussel door elkaar. Besprenkel ook de romanesco met olijfolie.
Spreid de groenten uit over de bakplaat en rooster in 20-25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Snijd de tempeh in blokjes. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de tempeh 5 minuten op een middelhoog vuur. Breng op smaak met sojasaus. Serveer de geroosterde groenten met de tempeh.
TIPHet is ook erg lekker om andere groenten of peulvruchten mee te roosteren op de bakplaat. Wist je dat je het blad van een biologische romanesco ook kunt eten?
II
Vandaag een gerecht met tempeh op het menu. Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het bestaat uit zachtgekookte sojabonen die gefermenteerd worden. Dankzij de fermentatie blijven de bonen samengebonden tot een vast geheel, en wordt ook de verteerbaarheid van de sojabonen verbeterd. Tempeh wordt gemaakt van de volledige sojaboon is het rijk aan gezonde vezels, eiwitten, calcium, B-vitamines en ijzer.