Breng het water met een snuf zout aan de kook. Schil de kurkuma en rasp boven het water (let op: kurkuma geeft erg af!). Doe de volkoren couscous in een ruime kom en giet het hete water erover totdat de couscous net onder water staat. Laat afgedekt 5 minuten staan totdat alle couscous geweld is. Roer door met een vork zodat het niet aan elkaar plakt.
Wel de rozijnen in een bakje met warm water.
Was de bleekselderij en snijd de topjes en onderkant eraf (bewaar wat blaadjes voor garnering). Snijd de stengels in dunne halvemaantjes. Schil de wortels, halveer ze in de lengte en snijd in dunne plakjes. Pel en snipper de ui.
Verhit bakolie in een koekenpan en bak de ui in 1 minuut glazig. Voeg de wortels en bleekselderij toe en roerbak 10 minuten op een middelhoog vuur. Pel de knoflook en pers erboven uit. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Halveer de sinaasappel. Schil en rasp de gember. Maak een dressing van het sap, de verse gemberrasp en olijfolie extra vierge en breng op smaak met zout en peper.
Hak de cashewnoten grof en meng ze samen met de wortels, bleekselderij, ui en gewelde rozijnen door de couscous. Roer de sinaasappel-gemberdressing erdoor. Garneer met de bleekselderijblaadjes.
TIPOok lekker met andere zaden, pitten of nootjes, zoals pistachenootjes. Je kunt ook de helft van de sinaasappel apart houden en in stukjes snijden, lekker om door de couscous te scheppen.
II
Couscous zijn korrels gemaakt van durum tarwemeel en water. Meestal wordt dit gemaakt van vezelarm tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Wij gebruiken volkoren couscous, deze variant is rijk aan vitamines en mineralen en bevat vezels. We kleuren de couscous geel met behulp van geelwortel (kurkuma). Zo zetten we in een handomdraai een lekker en voedzaam gerecht op tafel!