Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was (of schil) de zoete aardappels en snijd klein. Doe de zoete aardappels in een kom en hussel ze met olijfolie, zout en peper. Spreid uit over de bakplaat en bak de zoete aardappels in 20-30 minuten gaar en bruin. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Verwijder de onderkant van de witlof en snijd in de lengte doormidden of in vieren. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Verwarm olie in een bakpan en bak de witlof en rode ui aan alle kanten bruin op een middelhoog vuur (3 minuten). Halveer de sinaasappel en knijp het sap boven de witlof uit. Zet het vuur laag en laat afgedekt nog 10 minuten rustig stoven.
Verhit olie in een bakpan en bak de bermuda burger op een laag vuur gaar bruin.
Serveer de witlof met ernaast de bermuda burger en de geroosterde zoete aardappels. Hak de hazelnoten klein en strooi over het gerecht.
TIPOok lekker met wat fijngehakte peterselie.
II
Witlof wordt in het donker geteeld waardoor het geen kleur krijgt en dus wit blijft. Van nature is witlof een bittere groente. Gebakken witlof heeft de neiging wat zoeter te worden. Blus eventueel af met een scheutje balsamicoazijn. De bitterstoffen bevorderen de uitscheiding van maagzuur en heeft een positieve werking op de spijsvertering. Daarnaast werken de bittere stoffen goed op de lever.