Breng een pan met water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 12 minuten gaar. Kook de eieren 8 minuten met de rijst mee. Giet het water af en zet de rijst afgedekt opzij. Laat de eieren schrikken onder de koude kraan. Pel en halveer de eieren.
Was de sperziebonen en snijd de puntjes eraf. Je kunt de sperziebonen desgewenst halveren. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en kook ze in 5 minuten beetgaar.
Was de taugé in een zeef onder de kraan. Blancheer de taugé door er het kokende water van de sperziebonen over te gieten. Spoel direct daarna onder de koude kraan.
Was de bosui en snijd in hele dunne ringetjes. Schep de bosui en de helft van de taugé door de rijst.
Verwarm de satésaus met de sambal in een steelpannetje op een laag vuur en verdun naar smaak met water (of melk). Het is lekker als het een dunne saus is, zodat je deze goed over de groenten kunt schenken.
Heb je een glutenallergie? Spoel de pinda's af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Verdeel de rijst en sperziebonen over de borden. Schenk wat satésaus erover. Leg er een eitje op en garneer met de rest van de taugé en de pinda's.
TIPHeerlijk met kroepoek en gebakken uitjes. Houd je van pit? Voeg dan een fijngesneden rode peper of sambal toe!
II
Gado gado betekent letterlijk ‘mengsels’ en is een bekend Indonesisch gerecht. Het bestaat uit gekookte of gestoomde groenten, overgoten met een dunne pindasaus. In Indonesië eten ze gado gado vaak koud als een salade. Voor dit gerecht kiezen we voor sperziebonen en taugé, maar natuurlijk kun je ook andere groenten verwerken zoals spitskool, bloemkool, paprika, Chinese kool, enz. We bereiden de gado gado lekker gemakkelijk met een kant en klare biologische satésaus en een gekookt eitje. Selamat makan! (= smakelijk eten).