Schil de wortel en rasp grof. Snijd de prei in hele dunne ringetjes en spoel grondig in een zeef onder de kraan. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de verse gember en rasp fijn.
Klop de eieren los in een kom en schep de prei en wortelrasp erdoor. Verhit olie in een bakpan en schenk het eimengsel erin (maak je dit gerecht voor meerdere personen klaar, dan is het handig om twee pannen te gebruiken of in twee porties te bakken). Zet het vuur laag en laat de omelet afgedekt, in ongeveer 15 minuten stollen. Het is prima om af en toe in de omelet te roeren zodat je grote stukken krijgt. Draai eventueel halverwege de omelet voorzichtig om.
Voor de saus: Verhit olie in een pan en fruit de ui, knoflook en gember 2 minuten. Doe de tomatenstukjes erbij samen met de azijn, sojasaus (of tamari) en het water en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus en breng op smaak met zout en (chili)peper.
Was de kiemen en laat goed uitlekken. Verhit olie in een wok of bakpan en roerbak de witte kool en kiemen 3-5 minuten op een hoog vuur.
Schep de omelet(stukken) op een schaal en schenk de saus erover. Heerlijk in combinatie met de gewokte kool. Hak de pinda's klein en strooi erover (heb je een glutenallergie? Spoel ze dan eerst onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen).
TIPDe tomatensaus kun je eventueel binden met een papje van maizena en water.
II
Dit gerecht is een echte klassieker als je graag Chinees eet. Als je eenmaal weet hoe eenvoudig je groenten in een zoetzure saus zelf kunt maken, wil je nooit meer anders. De meeste ingrediënten zijn uit de buurt en van het seizoen en je maakt deze koolhydraatbewuste Foe Yong Hai in ongeveer een half uur klaar.