Verhit een pan met en klein laagje water. Snijd de prei in dunne ringetjes, was in een zeef onder de kraan en kook afgedekt 10 minuten op een middelhoog vuur. Giet het water daarna af en laat even uitdampen.
Schep de zure room bij de prei en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Pel de knoflook en pers erboven uit. Breng op smaak met zout en peper en houd warm op een laag vuur.
Pel de ui en snijd in partjes. Was de courgette en wortel en snijd of schaaf in dunne linten. Gebruik bijvoorbeeld een spiraalsnijder, mandoline, kaasschaaf of een mes.
Verhit olie in een bakpan en roerbak eerst de de ui en wortel linten 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg dan de courgette linten toe en bak nog 1 minuut mee. Zet dan het vuur laag.
Schep de courgette en wortellinten op de borden en schenk de prei-roomsaus erover. Scheur de gerookte makreel in stukken en leg erbovenop.
TIPOok erg lekker met verse peterselie of gepofte tomaatjes.
II
Gerookte makreel is een zachte vette vis die wordt gerookt boven een vuur van vuren- en eikenhout. Makreel heeft stevig en vet vlees, maar smaakt mals en zacht. Heerlijk voor koude en warme bereidingen. Vette vis is rijk aan visvetzuren en omega-3. Goed voor hart- en bloedvaten.