0.5 st Groentebouillontablet (GV)Herkomst: Natur Compagnie
175 g Cherry trostomatenHerkomst: proef
Zelf toevoegen
600 ml Water
snufje Zout en peper
3 el Olijfolie
Meet hoe goed je eet
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of gebruik een ovenschaal). Leg de cherry trostomaatjes op de bakplaat en pof ze in 15-20 minuten zacht en rimpelig.
Breng het water met het groentebouillontablet aan de kook. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Was de risotto in een zeef onder de kraan en laat uitlekken.
Verwarm olie in een bakpan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de risottorijst toe en bak 2 minuten mee. Voeg een deel van de bouillon toe. Roer regelmatig en laat de risotto het water opnemen. Herhaal dit totdat al het water is opgenomen en de risotto beetgaar is. Dit duurt 25-30 minuten. Het is lekker als de risotto smeuïg is.
Was de broccoli en snijd klein (als rijst). Kook de kleingesneden broccoli de laatste 10 minuten met de risotto mee. Snij de basilicum klein en verwarm de helft met de risotto mee. De rest bewaar je voor garnering. Was de citroen, rasp de schil boven de risotto en pers het sap eruit. Snijd eventueel een plakje voor garnering.
Snijd de vegan bacon in reepjes. Verhit olie in een bakpan en bak de vegan bacon aan beide zijden in 1-2 minuten krokant. Laat daarna afkoelen op een keukenpapier.
Serveer de citroenrisotto met de knapperige vegan bacon en de gepofte tomaatjes. Garneer met de overgebleven basilicum en besprenkel met olijfolie extra vierge.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Bak de tomaatjes dan zacht en rimpelig in een bakpan.
II
De geur van verse basilicum herken je uit duizenden. Dit kruid heeft een herkenbare, krachtige smaak die onmisbaar is in de Italiaanse keuken. Het is een van de weinige kruiden die bij het koken aan smaak wint, waardoor het vooraf aan gerechten kan worden toegevoegd. Basilicum is heerlijk in combinatie met pizza of pasta. Maar zeker ook met de risotto van vandaag.
Tip: Heb je basilicum over, rol deze dan in vochtig keukenpapier en bewaar in de groentela van de koelkast.