Spoel de cashewnoten af onder de kraan en laat ze wellen in een kommetje met lauw water. Giet voor het gebruik het water af.
Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst af onder de kraan en kook in 12 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Breng een pan met een laagje water aan de kook. Was de broccoli en snijd in roosjes. Snijd de stronk in dobbelsteentjes. Snijd de paksoi in stukken en was onder de kraan. Kook of stoom de broccoli en paksoi beetgaar in circa 5 minuten. Giet vervolgens het water af.
Voor de cashewnotensaus kun je het best een keukenmachine of blender gebruiken. Maal de cashewnoten, knoflook, kokosmelk en het misotablet tot een gladde massa. Proef en breng op smaak met een zoete siroop (bijvoorbeeld ahorn of agave), chilivlokken, zout en peper. Voeg eventueel nog een scheutje water toe. Doe de saus in een pannetje en verwarm al roerend.
Veeg intussen de champignons schoon en snijd doormidden of in vieren. Verhit bakolie in een koekenpan en roerbak de champignons enkele minuten.
Verdeel de rijst en de groenten over mooie kommen (of borden) en schenk de romige cachewnotensaus erover.
TIPOok erg lekker met een verse rode peper en bosui.
II
Vandaag op het menu: een Aziatisch geïnspireerde veggie bowl met romige cashewnotensaus. Smaakmaker in de saus is miso. In het Japans noemt men miso de vijfde smaak, ofwel umami. Dit, omdat miso niet zoet, zuur, zout of bitter is, maar een eigen nieuwe smaak heeft. Deze Japanse bouillonpasta bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige werking op de darmflora.