Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de broccoli in roosjes en snijd de stronk in dobbelsteentjes. Schil en rasp de gember. Verwarm bakolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember. Voeg vervolgens de broccoli en het water toe. Verkruimel het groentebouillontablet erover en laat 10 minuten afgedekt zachtjes koken.
Laat de linzen uitlekken in een zeef, spoel af onder de kraan en voeg toe aan de pan. Verwarm enkele minuten mee. Bewaar wat linzen voor de salade.
Schil de kurkuma en rasp fijn (let op: kurkuma geeft erg af!). Voeg de crème fraîche, citroensap en kurkuma toe aan de pan en mix het geheel tot een gladde soep. Voeg eventueel nog wat water toe als je de soep te dik vindt.
Snijd de verse koriander fijn. Hak de pinda's en walnoten grof. Heb je een glutenallergie? Spoel dan eerst de noten af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Was of schil de wortels en snijd in lucifers. Breng water aan de kook en blancheer de wortels krokant gaar. Snijd de spitskool in fijne reepjes en meng met de wortels, de overgebleven linzen, verse koriander, pinda's, walnoten, peper van de molen, citroensap en olijfolie extra vierge.
Verdeel de soep over de borden of kommen en leg in het middel wat van de salade. De overgebleven salade kan naast de soep worden geserveerd.
TIPOm de soep meer pit te geven, kun je verse chilipeper of sambal toevoegen.
II
Creatief koken met groenten begon bij Frank Fol als een gezonde interesse, maar is uiteindelijk uitgegroeid tot zijn levenswerk. Nu is hij dagelijks bezig met het inspireren en informeren over het gebruik en de mogelijkheden van groenten. Deze broccoli-linzensoep met salade illustreert mooi de liefde van Frank voor groenten.