Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de broccoli en snijd in stukken (ook de stronk). Maal in de keukenmachine of rasp/snijd heel klein. Verhit een grote pan met een klein laagje water, doe de broccolikorrels in een zeef of vergiet en stoom circa 5 minuten boven het kokende water. Doe de rasp daarna in een schone theedoek en wring goed uit. Meng de broccolirasp in een kom met het ei en de helft van de geraspte kaas.
Spreid het broccolimengsel uit over de bakplaat en druk goed aan. Zorg ervoor dat de broccolibodem dun is, zodat deze goed kan garen in de oven. Bak de bodem 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Pel de ui en snijd de helft in dunne ringen en de andere helft snipper je klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de gesnipperde ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Bak de tomatenpuree en Italiaanse kruiden 2-3 minuten mee. De smaak wordt hierdoor zacht en minder zuur.
Was de tomaatjes en snijd doormidden of in vieren. Bestrijk de voorgebakken broccolibodem met de tomatenpuree. Beleg vervolgens met de overgebleven kaas, uienringen en cherrytomaatjes. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, olijfolie, zout en peper.
Bak de broccolipizza nog 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan. Garneer daarna met de basilicum.
TIPHet is ook lekker een deel van de basilicum door de saus te mengen. heb je geen ei in huis? Niet getreurd, dan meng je alle kaas met de broccoli.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Vandaag een superlekkere pizza op het menu. En nog heel gezond ook! De pizza bodem maken we niet van deeg, maar van broccoli en kaas. We beleggen de pizzabodem met tomaat, basilicum en kaas. Het gerecht duurt wat langer dan gebruikelijk, maar als de pizza in de oven staat heb jij je handen vrij om wat anders te doen. En het is zeker de moeite waard!