300 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
150 g Seitan knakworstHerkomst: Wheaty
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Bakolie
1 el Mosterd
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit68 Punten
CO2eq840 g
Water8,2 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een ruime pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels en pastinaak. Snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar.
Was de boerenkool, verwijder de harde nerven en snijd klein. Voeg de boerenkool toe aan de pan en kook 10 minuten mee. Giet daarna het water af en bewaar een beetje kookvocht. Stamp de aardappel, pastinaak en boerenkool met een scheutje kookvocht tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes. Verhit olie in een bakpan en bak de ui en champignons op een middelhoog vuur zacht en lichtbruin. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen de seitan knakworst (in de verpakking) in een pan met heet, maar niet kokend water. Of snijd de worstjes in plakjes en bak in een bakpan bruin.
Schep de ui en champignons door de stamppot en serveer de seitan knakworst erbij.
TIPDeze boerenkool stamppot is ook erg lekker met fijngehakte walnoten.
II
Boerenkool is een typisch oer-Hollandse en Belgische wintergroente, die vanaf het najaar tot ongeveer eind februari verkrijgbaar is. Boerenkool is buitengewoon rijk aan voedingsstoffen en heel goed voor je gezondheid. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk ‘chou frisée’ genoemd (= kool met krulletjes).