500 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Groente200 g
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels, snijd klein en kook in 20-25 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappels met een pureestamper.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Was de snijbonen en snijd in dunne, schuine plakjes. Snijd de tempeh in blokjes.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui samen met de tempeh op een middelhoog vuur (circa 5-8 minuten).
Breng een klein pannetje met water aan de kook en kook de snijbonen in circa 8 minuten beetgaar. Spoel de witte bonen in een zeef onder de kraan en verwarm de laatste 2 minuten mee. Giet het water af en schep de snijbonen en witte bonen door de aardappelpuree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de blote billetjes in het gras met de gebakken tempeh en ui.
TIPJe kunt ook eventueel wat witte bonen meebakken met de tempeh. Het is ook erg lekker om wat mosterd bij de puree te serveren.
II
Blote billetjes in het gras is van origine een Gronings stamppotje met onder andere witte bonen en snijbonen. De naam slaat op de witte bonen (de blote billetjes) die door de groene bonen (gras) worden gemengd.
De witte bonen hebben het biodynamische keurmerk Demeter, wat staat voor de puurste vorm van landbouw. Biodynamische telers koesteren de natuurlijke bodemvruchtbaarheid van hun land. Alleen van gezonde akkers kun je immers vitale bonen oogsten. Met veelvuldige teeltwisselingen en voedzame mest van eigen vee zorgen telers voor een rijk en gevarieerd bodemleven in de volle grond.