Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Pel de ui en snijd in partjes. Pel de knoflook. Spoel de kikkererwten onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Doe de gesneden pompoen, kikkererwten en ui in een kom. Pers de knoflook erboven uit en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met de helft van de ras el hanout. Spreid alles uit op de bakplaat en rooster circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Heb je een glutenallergie? Spoel dan eerst de rozijnen en hazelnoten af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Wel de rozijnen in een kommetje met lauw water. Giet na 5 minuten het water af. Hak de noten samen met de rozijnen grof. Verwarm de noten-rozijnencrumble in een bakpan en breng op smaak met de rest van de ras el hanout, zout en peper.
Verwarm olie in een bakpan en roerbak de bloemkoolcouscous enkele minuten op een middelhoog vuur (je kunt de bloemkool ook rauw eten).
Serveer de bloemkoolcouscous met de geroosterde pompoen, kikkererwten en noten-rozijnencrumble.
TIPOok erg lekker met verse abrikozen of pruimen. Of kaneelpoeder.
II
Voor de bloemkoolcouscous van vandaag hebben we ons laten inspireren door de Arabische keuken. We garneren het gerecht met knapperige kikkererwten en hazelnoten. Hazelnoten zijn de vruchten van de hazelaar. Qua vorm kunnen ze variëren van kogelvormig tot langwerpig. Ze bevatten veel plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren en vitamine B1, B2, B6 en E, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink!