Laat de biefstuk rustig op kamertemperatuur komen. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen en snijd ze in dunne plakjes. Pel de knoflook. Pel en snipper de ui. Was de linzen in een vergiet onder de kraan.
Breng water aan de kook voor de wortels. Schrap de wortels en snijd klein. Kook de wortels in 10-15 minuten gaar, giet daarna het water af.
Verhit bakolie in een wok of koekenpan en roerbak de spruitjes met de ui 6-8 minuten. Voeg daarna de linzen toe en roerbak enkele minuten mee. Knijp de knoflook erboven uit en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Dep de biefstuk droog en bestrooi met zout en peper. Verhit bakolie in een kleine koekenpan en schroei het vlees op een hoog vuur dicht. Zet het vuur lager en bak circa 2-3 minuten per kant (‘medium’). Gebruik bij voorkeur een vleestang om het vlees te keren. Neem de biefstuk uit de pan, verpak deze in aluminiumfolie en laat nog 5 minuten op een (warm) bord rusten.
Pureer of stamp de wortels tot een puree. Serveer de biefstuk met gewokte spruitjes, linzen en wortelpuree.
TIPHoud je van een beetje pit? Breng de spruitjes dan verder op smaak met chilivlokken.
II
Laat de biefstuk bij voorkeur een half uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Zo blijft je biefstuk lekker mals. Hoe vind jij je biefstuk het lekkerst? Afhankelijk van de dikte van het vlees, wordt deze baktijd aangehouden: ‘rare’ (geschroeid, 1 minuut per kant) ‘medium rare’ (licht doorbakken, 1-2 minuten per kant) ‘medium’ (half doorbakken, 2-3 minuten) ‘well done’ (volledig doorbakken, 3-4 minuten per kant).