Auberginetorentje met parelgort

Auberginetorentje met parelgort en een gehaktbal

| 709 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Eiwitrijk, Lactosevrij, Seizoen, Gezin, 9 maanden, Variatie
Gluten
Lactose
Melk
Paprika
Tarwe
Rund

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 130 g ParelgortHerkomst: do it
  • 1 st PuntpaprikaHerkomst: Lema
  • 1 st AubergineHerkomst: Nijar Green
  • 1 st Groene paprikaHerkomst: Solid
  • 200 g Kalfsgehakt
  • 1 st Knoflookteen
  • 1 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
  • 5 g Verse basilicumHerkomst: Forc

Zelf toevoegen

  • 1 el Paprikapoeder
  • snufje Zout en peper
  • 2 g Boter
  • 2 el Olijfolie

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente300 g
vita-scoreVitaliteit76 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq5.118 g
water-reduction-scoreWater95,7 l

Voorbereiding (30 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Was de parelgort in een zeef onder de kraan. Doe de parelgort en water in een pan (verhouding 1:3) en breng aan de kook. Laat 20-25 minuten zachtjes koken en roer af en toe. Giet daarna het water af.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Kneed het gehakt met de helft van de ui, knoflook, zout en peper. Vorm ballen van het gehakt en druk ze een beetje plat. Verwarm boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Zet het vuur laag, schenk er wat water bij en bak de gehaktballen op een middelhoog vuur in 15 minuten gaar.
  3. Was ondertussen de aubergine en snijd in plakken. Verhit olie in een bakpan of grillpan en bak of grill de plakken aan beide zijden bruin. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  4. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en roerbak de paprika en overgebleven ui beetgaar in 5 minuten. Schep door de parelgort en breng op smaak met zout en peper.
  5. Leg op een bord een plakje aubergine, beleg met een ruime eetlepel parelgort en bouw zo verder de torentjes op. Verdeel de basilicum ertussen en zet eventueel met een prikkertje vast. Serveer de gehaktbal en overgebleven parelgort ernaast.
TIPHet is ook lekker om de parelgort in bouillon te koken.

II

In veel landen van de wereld wordt aubergine ook wel 'eierplant' genoemd, zoals in het Engels 'eggplant'. Dit heeft te maken met de oorspronkelijke vorm en kleur van de aubergine: het zag er namelijk uit als een kippenei. Aubergines zijn zeer gevoelig voor lage temperaturen. Het is raadzaam om de groente niet bij temperaturen lager dan 10 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plaats.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie709 kcal
Koolhydraten57 g
Suiker12 g
Vet38 g
Verzadigd vet12 g
Eiwit29 g
Vezels14 g
Zout0.2 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Gluten
Lactose
Melk
Paprika
Tarwe
Rund