Verwarm de oven voor op 180 ºC. Breng een pan met water aan de kook en kook de rijst in 20 minuten gaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
Was intussen de aubergine, verwijder het kroontje en snijd in lange dunne plakken. Besmeer ze met olijfolie en gril de aubergineplakken in een grillpan goudbruin (of gebruik een bakpan).
Pel en snipper de ui en knoflook. Meng het gehakt met de ui, knoflook, Italiaanse kruiden, paneermeel, peper en zout. Vorm kleine rolletjes van het gehakt, net zoveel als er aubergineplakken zijn. Verhit olie in een bakpan en bak de gehaktrolletjes in 5 minuten bruin en gaar. Leg de gehaktrolletjes op de aubergine, rol ze op en zet ze vast met een cocktailprikker
Was de meiraapjes en snijd ze in dunne plakjes of blokjes. Bak ze 5 minuten in het braadvet van het gehakt. Doe de crème fraîche bij de raapjes en breng op smaak met zout en peper.
Doe de raapjes met roomsaus in een ovenschaal en leg de auberginerolletjes in de saus. Plaats nog 10 minuten in de voorverwarmde oven en serveer met de basmatirijst.
TIPOok erg lekker met verse peterselie of bieslook. Je kunt de meiraapjes ook in dunne plakjes schaven en als salade serveren.
II
Het is een beetje verwarrend maar meiraapjes zijn vanaf juni verkrijgbaar van eigen bodem. Deze wit-roze knolletjes zijn geschikt om rauw te eten of gekookt in groenteschotels, stamppotten, soepen of salades. Rauw lijkt de smaak op die van radijsjes, maar dan minder scherp. Meiraapjes zijn een kruising tussen kool en koolraap, ze hoeven niet geschild te worden en hebben een korte bereidingstijd nodig. Onze biologische meiraapjes worden geleverd door 'De Lepelaar.'