Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet per persoon een ovenschaaltje in voor de soufflé. Of gebruik één grote ovenschaal.
Breng een pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook 10 minuten. Giet daarna het water af en laat even uitdampen. Snijd daarna in partjes of plakjes.
Breng een andere pan met een klein laagje water aan de kook voor de aubergine. Was de aubergine, snijd in kleine stukken of plakjes en kook afgedekt in 10 minuten zacht en gaar. Giet daarna het water af, druk het vocht uit de aubergine en pureer de aubergine en geraspte kaas met een staafmixer tot een mousse. Pers de knoflook erbovenuit, meng erdoorheen en zet opzij.
Splits de eieren en klop de eidooiers door de lauwwarme aubergine mousse. Breng de mousse op smaak met zout en peper. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf (met een mixer) en spatel deze voorzichtig door de aubergine mousse. Schenk de mousse in de ovenschaaltjes en bak de soufflés in 15-20 minuten gaar in de voorverwarmde oven (heb je een grote ovenschaal, dan duurt het iets langer). Maak tijdens het bakken de oven niet open, want dan kan de soufflé inzakken.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan bak de ui en de voorgekookte aardappels lichtbruin en knapperig. Breng op smaak met een snuf zout.
Was de sla melange, laat goed uitlekken en snijd klein. Serveer de gebakken aardappels met de aubergine-kaassoufflé en de salade.
TIPDe soufflé is ook erg lekker met spinazie of verse kruiden, zoals peterselie.
II
Vandaag maken we een feestelijke soufflé van aubergine. Een soufflé is een ovengerecht uit de Franse keuken en bestaat onder andere uit luchtig geklopt eiwit. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt. Maak tijdens het bakken de oven niet open, want dan kan de soufflé inzakken. Let op: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek.