600 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
2 st KaasburgerHerkomst: de Paddestoel
2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
Zelf toevoegen
1 g Boter
100 ml Melk
1 el Bakolie
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente230 g
Vitaliteit69 Punten
CO2eq696 g
Water17,9 l
Voorbereiding (25 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels, snijd in stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat nog even droog stomen op een laag vuur.
Was intussen de andijvie en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de andijvie heel klein. Laat de helft van de andijvie de laatste 5 minuten meekoken met de aardappels, bewaar de andere helft.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de uiringen 8-10 minuten op een middelhoog vuur. Bak de kaasburgers 6 minuten met de uien mee.
Verwarm de melk en boter in een steelpannetje. Stamp de gekookte aardappels en andijvie met een pureestamper. Schenk de melk erbij met een klontje boter en schep de overgebleven rauwe andijvie erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt even opzij zodat de andijvie kan slinken.
Serveer de andijvie stamppot met de kaasburger en uienringen.
TIPDe stamppot is ook erg lekker met een beetje mosterd.
II
Vandaag staat er een heerlijke andijvie stamppot op het menu. Deze groente werd al door de Romeinen gegeten. Er zijn verschillende soorten andijvie, maar allemaal hebben ze een licht bittere smaak. Er wordt ook wel eens gezegd: "Bitter in de mond maakt het hart gezond". Andijvie bevat antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen worden geremd en het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Verder zorgt andijvie voor een kalmerend effect en kan het pijn verzachten.