Pel de knoflook en kneus deze met de platte kant van je mes. Breng een ruime pan met water aan de kook voor de bloemkool en knoflook. Verwijder de bladeren van de bloemkool, snijd in roosjes en de stronk in stukken. Kook de bloemkool samen met de knoflook in 15 minuten gaar.
Was intussen de andijvie en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de andijvie heel klein. Laat de helft van de andijvie de laatste 5 minuten meekoken met de bloemkool en knoflook (bewaar de andere helft voor later).
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de kalfssaucijzen samen met de uien 10 minuten op een middelhoog vuur.
Giet het water van de bloemkool, knoflook en andijvie af en laat even droogkoken. Stamp met een pureestamper tot een puree en schep de overgebleven rauwe andijvie en een klontje boter erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt nog even opzij zodat de andijvie kan slinken.
Serveer de andijvie-bloemkoolstamppot met de kalfssaucijzen ernaast.
TIPHet is ook erg lekker wat geraspte kaas over de stamppot te strooien.
II
Door een deel van de andijvie niet te koken maar rauw te verwerken, blijft de smaak en kleur mooi behouden. Andijvie bevat antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen worden geremd en het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Er wordt ook wel eens gezegd: "Bitter in de mond maakt het hart gezond". In plaats van aardappel gebruiken we in deze stamppot bloemkool. Zo krijg je lekker veel groenten binnen.