Snijd de groene kool doormidden en verwijder de harde nerf. Snijd de bladeren los en was in een zeef onder de kraan. Laat goed uitlekken en snijd vervolgens kleiner. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil of was de aardpeer en snijd in kleine blokjes.
Verhit een droge wok of ruime bakpan en bak het gehakt met de ui en knoflook rul. Voeg de aardpeer en gesneden groene kool toe en roerbak 5-8 minuten mee op een middelhoog vuur. Voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met sojasaus (of tamari), zout en peper. Voeg eventueel een scheutje water toe om de saus wat dunner te maken.
Doe het gehakt-groentenmengsel in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover en plaats 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een krokante bovenkant.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Serveer het gerecht dan zo uit de pan. En strooi de geraspte kaas erover.
II
De zachte smaak van aardpeer lijkt een beetje op die van de artisjok. De biologische knolletjes hoeven voor het koken niet geschild te worden (mag wel). Aardperen kun je gebakken, gekookt maar ook rauw eten. Ze zijn rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1 en met name erg goed voor mensen met diabetes. De aardpeer smaakt gekookt vrij zoet, wat voor diabeten een goed alternatief biedt voor suiker. Aardpeer heeft een zeer gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel.