wallpaper

468 Chocolademousse met room en bladerdeeg

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
 • 75 ml Zure roomHerkomst: Weerribben Zuivel
 • 200 g Kersen op siroopHerkomst: Arlo
 • 2 st Eieren Paradijs
 • 110 ml Volle melkHerkomst: Customer
 • 180 g pure chocolaHerkomst: Chocolatemakers
 • 50 g HazelnotenHerkomst: IDorganics
 • 420 g RietsuikerHerkomst: yon
 • 1 st CitroenHerkomst: Campisi
 • 600 ml SlagroomHerkomst: Weerribben

Zelf toevoegen

 • 120 ml Water
 • 60 g Roomboter
 • 0.5 el Kaneelpoeder
 • 60 g Tarwebloem
 • snufje Zout

Meet hoe goed je eet

Voorbereiding (0 min)

Klik regel om deze af te strepen
 1. BEREIDING DE DAG VAN TEVOREN Kletskoppen (25 min) Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Neem een kommetje en meng de tarwebloem, zout en kaneel. Hak de hazelnoten fijn. Smelt de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is draai je het vuur uit en voeg je de rietsuiker toe. Roer dit er goed doorheen en voeg het water toe. Meng het bloemmengsel er in delen doorheen en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg op het laatst de gehakte hazelnoten toe. Laat het mengsel een paar minuten staan om iets dikker te worden. Maak met een grote theelepel hoopjes op de bakplaat. Hou voldoende afstand, omdat de kletskoppen nog uit zullen lopen tijdens het bakken. Bak af in 6-8 minuten. Hou de kletskoppen goed in de gaten, want ze worden snel te donker. Haal uit de oven en laat afkoelen tot ze uitgehard zijn. Herhaal tot het beslag op is. Zet de afgekoelde kletskoppen afgedekt weg. Chocolademousse (30 min + 12 uur koelkast) Breek de chocolade in stukken en houd een stuk apart voor de garnering. Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de slagroom lobbig en zet koud in de koelkast. Breng de melk aan de kook, splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers met de rietsuiker luchtig totdat alle suiker is opgelost. Voeg op een lage stand van de mixer de kokende melk geleidelijk toe en klop door tot enigszins afgekoeld. Doe het mengsel in een steelpan en verwarm op laag vuur onder constant roeren in 8- 10 minuten tot 70 graden voor het garen van het ei. Het mengsel wordt nu dikker (vla-dikte). Meng dit met de gesmolten chocolade en laat afkoelen tot ongeveer 30 graden. Spatel de lobbig geslagen slagroom erdoor in 2 fases. Belangrijk is dat de slagroom erdoor heen wordt gespateld zodat de lucht erin blijft. Laat de chocolademousse gedurende een nacht opstijven in de koelkast.
 2. BEREIDING OP DE DAG ZELF Karamelsaus (15 min) Zet slagroom op kamertemperatuur. Voeg op hoog vuur in een hoge pan met dikke bodem de rietsuiker en het water samen en breng aan de kook tot 117 graden (niet roeren!). Voeg dan langzaam de room toe en meng met een spatel. Kook op middelhoog vuur nog 5- 7 minuten door tot de juiste dikte is bereikt. Houdt rekening met het dikker worden van de karamel als die afkoelt. Maak saus af door sap van ¼ uitgeknepen citroen toe te voegen. Zet afgedekt weg in de koelkast.
 3. BEREIDING À LA MINUTE (10 min) Verwarm de karamelsaus en schaaf de overige chocolade. Dresseer het gerecht volgens eigen inzicht. Je kan alles op de kletskoppen dresseren of juist beginnen met de mousse. Belangrijk is dat alles samen gegeten wordt. Garneer met de aangezuurde room en de kersen uit de siroop. Besprenkel het geheel met een beetje siroop van de kersen en de geschaafde chocolade.
TIP

II

Voedingswaarden

(Per portie)

Allergenen informatie