170 g Volkoren macaroniHerkomst: ekomenu maatwerk 170 g
75 g Geraspte kaas
25 g PijnboompitjesHerkomst: IDorganics
250 g CherrytomaatjesHerkomst: balcon de nijar
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
200 ml Melk
10 g Meel
1 el Olie
10 g Roomboter
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit90 Punten
CO2eq1.603 g
Water39,3 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Breng water met een snuf zout aan de kook voor de volkoren macaroni. Kook in 8 minuten al dente. Giet daarna het water af en spoel af onder de koude kraan.
Verwarm intussen de roomboter in een steelpannetje op een laag vuur. Voeg het meel toe en roer goed door elkaar met een houten pollepel. Laat 3 minuten zachtjes garen, schenk dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf goed roeren. Pel de knoflook en knijp erboven uit. Voeg de geraspte kaas toe en roer tot een gladde, schenkbare saus (voeg eventueel extra vocht toe). Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Pel de ui en snijd klein. Was de spinazie en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de spinazie grof. Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg 3/4 van de spinazie en cherrytomaatjes toe.
Voeg de volkoren macaroni toe aan de groenten en roer door elkaar. Doe alles in een ovenschaal en meng op het laatst de overgebleven spinazie en cherrytomaatjes erdoor.
Schenk de romige saus erover en schud de ovenschaal een beetje heen en weer zodat de saus zich mengt. Garneer met pijnboompitjes en plaats 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een goudbruine bovenkant.
TIPJe kunt de melk ook vervangen door groentebouillon.
II
Vandaag een overheerlijke 'Mac' and Cheese op het menu. Macaroni met kaas wordt gezien als het ultieme 'comfort food'. Deze Italiaanse klassieker uit de VS is intussen ook bij ons heel populair. De macaroni serveren we onder andere met cherrytomaatjes, spinazie en pijnboompitten.