Prei-courgette frittata

met ontbijtspek

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
2 biologische preien
500 gr biologische aardappels
1 biologische courgette
75 gr biologische jong belegen kaas
0,5 biologische groentebouillontablet
150 gr biologische ontbijtspek
6 biologische eieren

Zelf toevoegen
4 el bakolie
Peper en zout naar smaak

Allergenen
Bevat ei en melk (lactose). Kan mogelijk gluten bevatten. 

Een frittata - een met groenten gevulde omelet – komt oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken. Een frittata werd vroeger vaak gemaakt uit armoede, om de restjes op te maken. Je kunt een frittata in een afgedekte pan klaarmaken op een laag vuur, of in de oven. Het is voedzaam en zowel warm als koud erg lekker!

Bereiding

  1. Halveer de prei in de lengte en snijd in dunne halve ringetjes. Was grondig in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken. Was de aardappels en rasp ze op de grove stand in de keukenmachine of met een rasp (of snijd in hele dunne plakjes). Dep de aardappels droog met keukenpapier. Halveer ook de courgette in de lengte en snijd in dunne plakjes. Snijd het ontbijtspek klein.
  2. Verwarm bakolie in een ruime wok of hapjespan en roerbak op een hoog vuur het spek, met de geraspte aardappels. Temper dan het vuur en laat nog 5 minuten rustig garen.
  3. Verwarm bakolie in een koekenpan en roerbak op een middelhoog vuur de prei en de courgette. Verkruimel de bouillon erover. Doe dan de groente bij de aardappels en roer alles door elkaar.
  4. Kluts ondertussen de eieren in een ruime kom en roer hier 3⁄4 van de kaas door. Doe ook de gebakken groenten en aardappels erbij en hussel alles goed door elkaar.
  5. Verwarm bakolie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag en giet hier het eimengsel in (of gebruik 2 koekenpannen).
  6. Bak de frittata met de deksel schuin op de pan op een laag vuur in een kwartiertje gaar (of totdat de frittata stevig is). Schud de pan regelmatig. Strooi de laatste 5 minuten de rest van de kaas over de frittata. Laat de frittata op een mooi bord glijden en een beetje afkoelen voordat je aan tafel gaat.

Tip: Je kunt de frittata ook in een springvorm of een ovenschaal in de de oven bereiden. 20 minuten op 180 °C. Heb je nog wat over? Snijd de frittata dan in kleine punten of blokjes en serveer als borrelhapje of tussendoortje.

Voedingswaarde per portie
643 kcal/ 46 gr koolhydraten/ 35 gr vet/ 30 gr eiwit/ 10 gr vezels

  Laden...