Pasta met knolselderijsaus en pekelvlees

met tuinkers en cherrytomaatjes

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
400 gr biologische knolselderij
1 biologische rode ui
250 grbiologische cherrytomaatjes   
biologische tuinkers naar smaak
2 biologische knoflooktenen
50 gr biologische geraspte kaas
100 gr biologische pekelvlees
170 gr biologische pasta penne volkoren

Zelf toevoegen 
2 el olie om in te bakken
50 ml melk
Roomboter naar smaak
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Melk (lactose) en gluten (tarwe). 

 Pekelvlees was vroeger alom bekend in de Joodse gemeenschap van Amsterdam en nu nog is een broodje pekelvlees of broodje halfom (broodje met pekelvlees en lever) populair. Maar wat is het eigenlijk?

Volgens Johannes van Dam in 'De Dikke van Dam' wordt er runderborst gebruikt voor het pekelvlees. De runderborst wordt eerst ingewreven met zout, suiker en salpeter en wordt vervolgens koel weggelegd. Na 10 uur wordt het vlees in een pekelbad gelegd, waarin het 10 tot 14 dagen blijft liggen. Vervolgens wordt het vlees op een lage temperatuur gegaard.

Bereiding

  1. Verhit een kookpan met water en zout. Schil en was de knolselderij en snijd in kleine blokjes van 2–3 cm. Kook de knolselderijblokjes in 10-15 minuten gaar. Zodra de knolselderij gaar is, giet je het water af in een kom om het kookvocht te bewaren en laat je de knolselderij even uitdampen
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd het pekelvlees in lange repen. Verhit de roomboter in een ruime pan (hierin komen straks alle ingrediënten) en fruit zachtjes de ui en knoflook in 3 minuten tot ze glazig zijn. Bak het pekelvlees 2 minuten mee.
  3. Halveer de cherrytomaten, bak ze met een klein beetje olie in een koekenpan totdat ze zacht worden en bruin kleuren (circa 5 minuten).
  4. Verwarm de melk in een steelpannetje op een laag vuur. Pureer met een staafmixer de knolselderij glad en schenk er de melk bij. Vul aan met wat kookvocht tot er een romige saus ontstaat.
  5. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking (zeker niet langer, eerder korter!).
  6. Schep de knolselderijsaus - samen met de kaas en de helft van de tomaatjes - bij de uien en verwarm dit op een laag vuur. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout en een flinke scheut lekkere olijfolie. Giet de pasta af en schep het voorzichtig door de knolselderijsaus.
  7. Verdeel de pasta met knolselderijsaus over de borden en strooi er de rest van de cherrytomaatjes, tuinkers en – naar smaak – nog wat extra geraspte kaas over

Tip: Ook erg lekker met wat geroosterde pijnboompitjes.

Voedingswaarde per portie
734 kcal/ 76 gr koolhydraten/ 27 gr vet/ 38 gr eiwit/ 18 gr vezels 

  Laden...