Oranje stamppot van knolselderij

met varkenshaas

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
400 gr biologische oranje groenten gesneden
600 gr biologische knolselderij
2 biologische rode ui           
200 gr biologische varkenshaas

 Zelf toevoegen
3 el bakolie       
1 el mosterd
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat mosterd

Vandaag gaan we uien karamelliseren. Uien bestaan voor een groot deel uit suiker en tijdens het karamelliseren zetten deze natuurlijke suikers zich om in karamel. Dat geeft de uien een enorm zachte en zoete smaak. Door de uien langzaam op een laag vuur te bakken, komen deze suikers vrij en dit gaat zich omzetten in karamel. Hier moet je al gauw drie kwartier voor uittrekken en het is daarbij belangrijk dat je de uien zo af en toe omschept. Je kunt dit proces versnellen door wat honing of donkere basterdsuiker aan de uien toe te voegen. Heerlijk bij deze gemakkelijke stamppot.

Bereiding

  1. Breng een ruime pan met water en zout aan de kook voor de groenten. Schil en was de knolselderij en snijd deze in stukken. Kook de knolselderij samen met de voorgesneden groenten in 20 minuten gaar. 
  2. Pel en snijd ondertussen de rode uien in halve ringen. Verwarm een koekenpan met bakolie en bak de uien op een laag vuur circa 45 minuten wanneer je deze wilt karamelliseren. Heb je weinig tijd, dan fruit je de uien tot deze lekker zacht zijn (15 minuten).
  3. Verhit een andere koekenpan met bakolie, smeer de varkenshaas in met mosterd en bestrooi met zout en peper. Bak op een hoog vuur de varkenshaas rondom bruin. Temper daarna het vuur en bak 5-6 minuten per zijde en voeg eventueel een beetje water toe. Zet daarna opzij en laat afgedekt nagaren (het is lekker als de varkenshaas niet helemaal doorbakken is).
  4. Giet het water van de knolselderij en groenten af en vang het kookvocht op. Stamp de knolselderij en groenten fijn en voeg zoveel kookvocht toe tot je een lekker smeuïge stamppot krijgt. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep de gekarameliseerde uien over de stamppot en serveer de varkenshaas ernaast. 

Tip: Doe eventueel wat extra mosterd en water bij het bakvet voor een lekkere jus. 

Voedingswaarde per portie
417 kcal/ 25 gr koolhydraten/ 17 gr vet/ 32 gr eiwit/ 18 gr vezels

  Laden...