Oranje stamppot met vega worstjes

en gekaramelliseerde ui

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
400 gr biologische oranje groenten gesneden 
600 gr biologische aardappels, kruimig
2 biologische rode ui
1 pak biologische mini-weenies

Zelf toevegen
1 el bruine basterdsuiker
2 el bakolie
1 klontje roomboter
100 ml Melk
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose), tarwe (gluten) en soja. 

Vandaag gaan we uien karamelliseren. Uien bestaan voor een groot deel uit suiker en tijdens het karamelliseren zetten deze natuurlijke suikers zich om in karamel. Dat geeft de uien een enorm zachte en zoete smaak. Door de uien langzaam op een laag vuur te bakke, komen deze suikers vrij en dit gaat zich omzetten in karamel. Hier moet je al gauw drie kwartier voor uittrekken en het is daarbij belangrijk dat je de uien zo af en toe omschept. Wij versnellen dit proces door wat donkere basterdsuiker aan de uien toe te voegen. Heerlijk bij deze gemakkelijke stamppot.

Bereiding

  1. Breng een ruime pan met water en zout aan de kook voor de aardappels. Was de aardappels en snijd ze in stukken (wist je dat je biologische aardappels niet hoeft te schillen?). Kook de aardappels samen met de voorgesneden groenten in circa 20 minuten gaar. 
  2. Pel en snijd ondertussen de rode uien in halve ringen. Verwarm bakolie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een koekenpan en bak de uien met de basterdsuiker op een laag vuur totdat ze zacht en lichtbruin zijn.
  3. Verwarm de mini-weenies zoals aangegeven op de verpakking. Laat de worstjes heel of snijd in stukken.
  4. Verwarm de melk en roomboter in een steelpan.
  5. Giet het water van de aardappels en groenten af en vang een deel van het kookvocht op. Giet de warme melk door de aardappels en groenten en stamp het mengsel totdat het geheel lekker smeuïg is. Voeg desgewenst nog wat extra kookvocht toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  6. Schep de gekaramelliseerde ui over de stamppot en serveer de ‘worstjes’ ernaast. 

Tip: Doe een klontje boter in het water van de pan bij de aardappels, dit voorkomt dat het water overkookt!

Voedingswaarde per portie
669 kcal/ 72 gr koolhydraten/ 31 gr vet/ 20 gr eiwit/ 10 gr vezels 

  Laden...