Loco Moco style burger

met verse ananas

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 20-25 januari


Biologische ingrediënten
125 gr biologische Cherrytomaten
1 st biologische Ui                      
250 gr biologische Broccoli
0,5 st biologische Ananas vers      
2 st biologische Eieren    
130 gr biologische Basmatirijst volkoren    
2 st biologische Runderhamburger
0,5 st biologische Runderbouillontablet 

Zelf toevoegen
3 el bakolie
1 el Roomboter
1 el meel
150 ml kookvocht of water
Zout en peper naar smaak

 

Allergenen

Bevat melk (lactose) en gluten (tarwe)

 

Loco Moco is een gerecht uit de Hawaïaanse keuken: een bergje van rijst, hamburger, gebakken ei en overgoten met jus. Loco Moco betekent letterlijk vertaald: "gek snot". Het is eigenlijk de goedkope en voedzamere versie van een broodje hamburger. Het verhaal gaat dat het ooit bedacht is om de honger te stillen van een stel jonge surfers op Hawaii. Ze hadden weinig geld en hebben toen dit gerecht bedacht. Goedkoop, vullend en voedzaam. Wij serveren er verse ananas en kleurige groenten naast.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Doe de tomaatjes in een ovenschaal en rooster ze tot ze rimpelig zijn en openbarsten (je kunt de tomaatjes ook bakken in een koekenpan).
  2. Breng een pan met water aan de kook voor de rijst. Kook de rijst in 8-10 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat afgedekt verder na garen.
  3. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de hamburgers en de uienringen in circa 10-12 minuten bruin en gaar.
  4. Breng intussen water aan de kook voor de broccoli. Snijd de roosjes van de stronk en de stronk in stukken. Kook de broccoli in 5-8 minuten beetgaar.
  5. Voor de ‘jus’ maken we eerst de bouillon met kookvocht van de broccoli of met heet water. Schep de hamburgers en uien uit de pan, smelt de roomboter en strooi het meel in de pan. Bak al roerend enkele minuten op een middelhoog vuur en schenk er dan de bouillon over. Blijf goed roeren zodat je een gladde saus/jus krijgt. Doe de hamburgers terug in de saus en verwarm op een laag vuur nog even mee.
  6. Schil de ananas – dat is wel even een klusje – verwijder de harde kern en snijd in mooie ronde plakken of in stukjes. Eet de ananas koud of bak/grill de plakken.
  7. Bak tenslotte per persoon een ei en laat daarbij de dooier heel. Maak de borden op: eerst een schep rijst (het bergje), daarbovenop de hamburger met de uien, een schep jus en daarbovenop het gebakken ei. Lekker met ananas, broccoli en tomaatjes.

Tip
Het is ook erg lekker om de ananas eerst te marineren met een sausje van honing, kaneel en wat olie en dan te grillen of bakken. Strooi er eventueel wat kokos chips over. 

Voedingswaarde
885 kcal/ 65 gr koolhydraten/ 52 gr vet/ 34 gr eiwit/ 9 gr vezels

  Laden...