Koolraap in kerriesaus

met aardappelpuree en gehaktbal

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
0,5 biologische koolraap
600 gr biologische aardappels
300 gr biologische rundergehakt
1 biologische rode ui
1 el biologische kerriepoeder

Zelf toevoegen
2 el bakolie 
2 klontjes roomboter
10 gr bloem
1,5 dl kookvocht
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat melk (lactose) en tarwe (gluten). 

Koolraap was hard op weg een vergeten groente te worden, maar tegenwoordig staat dit smakelijke knolgewas weer meer in de belangstelling. En terecht, want het is gezond, erg lekker en je kunt er in de keuken veel kanten mee op. Koolraap wordt vaak verward met knolselderij, koolrabi of knolraap, maar het zijn echt heel verschillende groentes. Koolraap herken je aan zijn lichtgele-paarsige schil. Vandaag eten we koolraap in kerriesaus met puree en een gehaktbal.

Bereiding

  1. Breng 2 pannen met water aan de kook, een voor de koolraap en een voor de aardappels. Snijd de koolraap in plakken van 1 cm dik en schil ze. Snijd de plakken in repen (zoals frieten) en kook deze in 10 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en bewaar het kookvocht.
  2. Was de aardappels grondig en snijd in kleine stukken. Kook de aardappels in 15 minuten gaar.
  3. Breng intussen het gehakt op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden) en vorm met je handen de gehaktballen (1 grote of 2 kleintjes per persoon). Verwarm bakolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen bruin en gaar in 10-15 minuten. Voeg eventueel wat water en een extra klontje roomboter toe tegen aanbranden en voor een lekkere jus.
  4. Pel en snipper intussen de rode ui. Verwarm de roomboter in een kookpan en fruit de rode ui en kerriepoeder circa 2 minuten op een laag vuur glazig. Voeg al roerend de bloem toe en laat dit 3 minuten zachtjes garen. Giet er dan al roerend het kookvocht van de koolraap bij, zodat je een glad sausje krijgt. Schep de koolraap door de saus en stoof met de deksel op de pan nog 10 minuten op een laag vuur. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de aardappels af en stamp met een pureestamper en wat kookvocht tot een mooie puree. Serveer de aardappelpuree met de koolraap in kerriesaus en een gehaktbal. Lekker met een beetje jus.

Tip: Heb je nog wat tomaten in huis. Bak ze met de gehaktballen mee voor een lekkere jus.

Voedingswaarde per portie
611 kcal/ 61 gr koolhydraten/ 23 gr vet/ 35 gr eiwit/ 10 gr vezels

  Laden...