Pastinaak-paddenstoelensoep

met waterkers en ontbijtspek

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
250 gr biologische kastanjechampignons
500 gr biologische pastinaak
1 biologische ui
100 ml biologischesoja cuisine         
1 st biologische boerenbrood
15 gr biologische bospaddenstoelenbouillon
50 gr biologische waterkers
50 gr biologische ontbijtspek

Zelf toevoegen
600 ml   water
2 el bakolie
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat soja

De waterkers uit dit gerecht komt van de firma Klispoel in Nijmegen. Klispoel is de enige waterkerskwekerij in Nederland en ligt aan de voet van een stuwwal vlakbij Nijmegen, grenzend aan een natuurgebied en uitkijkend over de Ooijpolder.

Waterkers is een bladgroente die - zoals de naam al aangeeft - in water groeit. Voor de teelt wordt het kwelwater uit de stuwwal gebruikt. De waterkers groeit in waterbassins die in de winter overkapt zijn om de planten te beschermen tegen vorst. Zo kan waterkers bijna het hele jaar worden geleverd.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor volgens aanwijzingen op de verpakking van het brood. Breng het water aan de kook en bereid de bouillon. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de pastinaak in stukken van circa 2 cm. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd in stukken. Was de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Bak het brood volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verwarm de bakolie in een ruime pan en fruit de ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de champignons toe (maar bewaar ¼ voor de garnering) en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  4. Doe de pastinaak erbij en schep alles goed om. Schenk tenslotte de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken.
  5. Bak het ontbijtspek in een droge bakpan knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de rest van de kastanjechampignons al omscheppend 3-4 minuten tot ze bruin kleuren en er vocht vrijkomt.
  7. Check met een vork of de pastinaak gaar is en pureer de soep met een staafmixer. Meng de soja cuisine erdoor, proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  8. Schep de romige pastinaak-paddenstoelensoep in diepe borden of kommen. Garneer met de gebakken kastanjechampignons, het gebakken spek en een handje waterkers. Lekker met het brood ernaast.

Tip: Het is ook erg lekker om de paddenstoelen met wat knoflook te bakken en daar de soep mee te garneren.

Voedingswaarde per portie
483 kcal/ 44 gr koolhydraten/ 23 gr vet/ 17 gr eiwit/ 19 gr vezels 

  Laden...