Hutspot

met kruidige varkensfiletlapjes

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Ingrediënten                                     
900 gr pastinaak 
600 gr winterpeen
3 uien 
250 gr kastanjechampignons 
300 gr varkensfilet 
1 groente bouillontablet

Zelf toevoegen
3 el olie om te bakken 
Kerriepoeder naar smaak
Chilipoeder naar smaak
Paprikapoeder naar smaak                                                          


Allergie informatie
Bevat gluten

‘De Spanjaarden zijn gevlucht! Ik kan het niet geloven, dat ga ik eens uitzoeken’. Misschien heeft de kleine Cornelis Joppensz dit gedacht toen hij in 1574 naar de Lammenschans sloop. Hij trof daar een verlaten tafereel aan. Er stond alleen nog een klaargemaakte maaltijd op het vuur. In de pot zat een maaltijd van wortelen, uien, vlees en pastinaken. Later zijn we dit hutspot gaan noemen en wordt deze maaltijd traditioneel gegeten tijdens het Leidens ontzet. Vandaag smullen jullie van een variant met kruidige varkensfiletlapjes!

 

Bereidingswijze
1. Breng water met de bouillon aan de kook, was de aardappels en snijd ze in stukken. Was en schrap de wortels en snijd ze in stukken. Pel en halveer de uien en snijd in halveringen. Kook de aardappels, wortel en ui in 15-20 minuten gaar.

2. Snijd ondertussen de speklappen in dunne reepjes en doe in een kom. Voeg kerrie-, chili- en paprikapoeder toe en hussel alles goed door elkaar.

3. Verhit olie in een koekenpan en bak de reepjes op een middelhoog of op een hoog vuur, afhankelijk van hoe knapperig je de spekjes wilt.

4. Giet het water van de aardappels en wortels af en vang wat kookvocht op. Stamp alles goed door elkaar en voeg net zoveel kookvocht toe totdat je een smeuïge puree krijgt (voeg desgewenst nog een klontje roomboter toe).

5. Serveer de stamppot met in het midden de kruidige speklapjes.


Tip: Voor een grovere puree kun je de aardappels en wortels/uien ook apart koken. Stamp de pastinaak met het kookvocht tot een puree en roer er de wortelstukjes en uien door.

841 Kcal/ 66 gr koolhydraten/ 44gr vet/ 37 gr eiwit

 

  Laden...